Digitale spelerspas - v.v. Roda Boys

Digitale spelerspas

GEBRUIK DIGITALE SPELERSPAS IN DE PRAKTIJK

De digitale spelerspas is verplicht voor ieder lid van de KNVB van 11 jaar en ouder dat wenst deel te nemen aan beker- en competitiewedstrijden in het amateurvoetbal. De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app.

Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter. Kan een speler niet op het wedstrijdformulier geplaatst worden, dan mag deze persoon niet deelnemen aan de betreffende wedstrijd. 

De verplichting tot het tonen van een geldige spelerspas geldt voor alle wedstrijden in het veldvoetbal en senioren G-voetbal in de volgende categorieën: 

 • mannen senioren (met uitzondering van de Tweede en Derde divisie)
 • vrouwen senioren (met uitzondering van de Eredivisie vrouwen)
 • JO12 / MO13 t/m JO19 / MO19
 • jeugd G-voetbal

VISUELE CONTROLE

De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

(Visuele) controle van de spelerspas voorafgaand aan de wedstrijd

 1. Op een door de scheidsrechter, in overleg met beide aanvoerders/leiders*, te bepalen tijdstip/locatie voor de wedstrijd melden de teams zich bij de scheidsrechter. Voor de locatie zijn er twee opties:

  a. In of bij de kleedkamers
  b. Op het veld 

 2. De visuele controle van de spelerspas kan worden uitgevoerd op de smartphone van de scheidsrechter. Is de scheidsrechter niet in het bezit van een smartphone, dan is het thuisspelende team verantwoordelijk voor het leveren van een smartphone. De scheidsrechter logt met zijn eigen inloggegevens in op de wedstrijdzaken app. 
 3. De aanvoerders/leiders* van beide teams zijn verantwoordelijk voor een goed verloop van de controle en assisteren de scheidsrechter. De reeds aanwezige wisselspelers worden in de visuele controle meegenomen. 
 4. Als de scheidsrechter twijfelt over de identiteit van een (wissel)speler, dan kan hij de betreffende (wissel)speler vragen om een geldig identiteitsbewijs als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht. Wanneer de identiteit is vastgesteld mag de speler meespelen. 
 5. De scheidsrechter verwijdert de (wissel)speler, waarvan hij de identiteit niet heeft kunnen vaststellen, van het wedstrijdformulier. 

*Waar wordt gesproken van aanvoerders/teammanagers (leiders) geldt dat in het seniorenvoetbal dat de aanvoerder en in het jeugdvoetbal de teammanager verantwoordelijk is.

(Visuele) controle van de spelerspas na de wedstrijd

 1. Op een door de scheidsrechter, in overleg met beide aanvoerders/leiders*, te bepalen tijdstip/locatie na de wedstrijd melden de spelers die later aanwezig waren of zijn toegevoegd zich bij de scheidsrechter. De scheidsrechter voert de mutaties in de teamopgave door. Voor de locatie zijn er drie opties:
  a. In of bij de kleedkamers
  b. In de kleedkamer van de scheidsrechter
  c. Op het veld
 2. Indien de scheidsrechter twijfelt over de identiteit van een (wissel)speler, dan kan hij de betreffende (wissel)speler vragen om een geldig identiteitsbewijs als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht. 
 3. De scheidsrechter voegt ook de (wissel)speler, waarvan hij de identiteit niet heeft kunnen vaststellen, toe aan het wedstrijdformulier, inclusief de eventuele disciplinaire straffen. Hierna maakt hij melding bij de afdeling tuchtzaken van de KNVB van het ongerechtigd meespelen van deze speler.  
 4. Door verzending van het digitale wedstrijdformulier verklaart de scheidsrechter onder andere de visuele controle te hebben uitgevoerd. 

*Waar wordt gesproken van aanvoerders/teammanagers (leiders) geldt dat in het seniorenvoetbal dat de aanvoerder en in het jeugdvoetbal de teammanager verantwoordelijk is.


JO11 die uitkomen in de competitie van JO13 

Als een JO11-speler incidenteel uitkomt bij JO13, dan kan hij op het wedstrijdformulier geplaatst worden. De scheidsrechter ziet op de digitale pas dat deze speler jonger is en doet verder geen controle.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!